Fujitsu interieurontwerp clubhuis

Het nieuwe werken: het kantoor getransformeerd tot clubhuis

De welbekende corona-pandemie heeft de definitie van het kantoor voorgoed veranderd. Van een keukentafel tot een ver zonnig strand, van een verbouwde logeerkamer tot een hokje in een glazen hoofdkwartier: we hebben geleerd dat een werkplekinrichting vele vormen kan aannemen. Het fulltime werken op kantoor lijkt voorbij, veel bedrijven zien namelijk wel voordelen in dat thuiswerken. En zeg nu zelf: thuiswerken is toch lang zo slecht nog niet? Geen zorgen hoor, kantoorruimtes zullen nooit volledig verdwijnen. Ze krijgen alleen een andere functie. Benieuwd hoe de toekomst van het moderne kantoor eruit zal zien? We leggen het graag uit!

De voordelen van het werken op kantoor

Nooit meer full time naar kantoor: dat brengt zeker voordelen met zich mee. Door het massale thuiswerken worden er namelijk hoge kosten bespaard die het werken op kantoor met zich meebrengt. Bovendien melden werknemers zich minder snel ziek en werken ze thuis ook nog eens efficiënter. Toch is het onverstandig om het kantoor volledig weg te denken. Het kantoor heeft namelijk een belangrijke functie: het dient als ontmoetingsplek. Niet enkel collega’s dienen elkaar op kantoor te ontmoeten, potentiële klanten worden ook graag ontvangen op kantoor. Op kantoor hebben collega’s makkelijker contact met elkaar en is er meer ruimte voor creatieve brainstormsessies. Kortom: het kantoor heeft een belangrijke sociale rol. Tijd om jouw kantoor rol optimaal te laten benutten!

Het nieuwe kantoor: een plek voor verbinding

Toch zal in het ‘nieuwe normaal’ het kantoor wel anders worden gebruikt. Waar het voorheen vooral diende als werkplek, zal het voortaan vooral moeten fungeren als ontmoetingsplek, een plek voor ontspanning en als vergaderplek. Werk dat thuis verricht kán worden, zal vooralsnog thuis blijven. Focus op het kantoor ligt op samenwerken en ontmoeten, meer dan een ruimte die efficiënt is ingericht om zoveel mogelijk werkplekken voor werknemers te kunnen bieden.

Het nieuwe kantoor dient dus te functioneren als een clubhuis: een plek die de verbinding met collega’s, klanten en het bedrijf bevordert. Daarnaast is het kantoor een plek waar alle zakelijksociale contacten kunnen worden onderhouden. Is thuiswerken geen optie? Dan zullen er alsnog voldoende (flex)plekken op kantoor beschikbaar zijn. Ook graag een kantoor als clubhuis? Dit is hoe wij het aan zouden pakken!

Fujitsu interieurontwerp werkplekken focusroom kantoor

1. Hybride werken: zorg dat er plek is voor iedereen

Om van het kantoor een clubhuis te maken zijn er flexplekken nodig. Op het kantoor moet het voor iedereen mogelijk zijn om, zonder lichamelijke klachten, aan een bureau te werken. Dat kan gerealiseerd worden door verstelbare zit-sta bureaus aan te schaffen. Aan een verstelbaar bureau kan namelijk iedereen van elke lengte probleemloos werken. Ook een goede bureaustoel is van groot belang. In een in hoogte te verstellen ergonomische bureaustoel kan elke werknemer de juiste zithouding aannemen.

Naast zelfstandig werken, moet het in een hybride kantoor voor werknemers ook mogelijk zijn om ongestoord samen te werken zonder dat ze daarbij hinder geven aan andere collega’s. Zorg daarom voor de juiste afwisseling tussen open en gesloten ruimtes.

Fujitsu interieurontwerp booster overlegplek op kantoor

2. Een positieve werkplek zorgt voor een positieve houding

Een fijne, positieve werkplek bevordert de stemming van je medewerkers, het zorgt ervoor dat je met plezier weer terugkeren op kantoor na al dat thuiswerken. Medewerkers hebben lang mogen genieten van de fijne huiselijke sfeer van thuis, ook op kantoor moet het dus mogelijk zijn om in een fijne omgeving te kunnen werken. Fris meubilair, veel daglicht en goede ventilatie bevordert het werkplezier van het team. Ook moet de werkruimte genoeg mogelijkheid bieden tot nodige ontspanning. Het gebruik van planten, akoestische materialen en warme aankleding zorgt voor een echte huiselijke sfeer. Een perfecte plek om even te ontspannen.

Fujitsu interieurontwerp clubhuis kantoor

3. Samenkomen in het sociale hart

Het sociale hart biedt de perfecte gelegenheid om bij te praten met collega’s, kort te werken of brainstormen en eens goed te ontspannen; bijvoorbeeld op de vrijmibo! Het doel van het sociale hart is om het teamgevoel te versterken. Daarom is het sociale hart de perfecte plek voor een gezellige zithoek. Een ruime bank en een grote zetel geven al snel het gezellige en vertrouwde huiskamergevoel.

Fujitsu interieurontwerp tribune kantoor

4. Inspiratievolle brainstorm- en vergaderruimtes

Een succesvol hybride kantoor heeft een goede balans tussen open en gesloten ruimtes. Wil je bijvoorbeeld brainstormen over een nieuw project of dienen er knopen te worden doorgehakt in een belangrijke vergadering? Dat gaat misschien wat lastig tussen al dat geklets. Aparte vergaderplekken in het kantoor bieden voor dat probleem een oplossing. Ook komen nieuwe ideeën eerder tot stand wanneer je als team bij elkaar in één ruimte zit. Heeft het kantoor geen aparte ruimte en is verbouwen geen optie?

Kies voor de ‘booster’: een semi-open vergaderplek. De booster is een perfecte oplossing voor de afwisseling tussen open en gesloten vergaderruimtes. Een booster is niet compleet afgezonderd, wat het gevoel van vrijheid geeft, maar door het gebruik van akoestische materialen zal er ook geen overlast worden ondervonden door andere werknemers. Hoeft er niet te worden vergaderd of gebrainstormd? Dan kan de booster ook prima als flexplek of lunchruimte worden gebruikt. Ook de tribune biedt hiervoor het beste van beide: het biedt genoeg ruimte voor het team tijdens een vergadering of presentatie, maar het is ook een uitgelezen plek om samen te komen tijdens een borrel.

Fujitsu interieurontwerp vergaderruimte kantoor

Ook het kantoor als clubhuis laten fungeren? Tover het kantoor om tot een efficiënt en inspiratievol clubhuis! Hulp nodig of liever kostbare tijd anders besteden? Dat kan! Neem contact met ons op. Onze kantoorexperts denken graag mee.

 

Bekijk andere blogs