Kantoortuin 3dvisualisatie werkplekken room in room

Het nieuwe kantoor: van minimale aanpassingen naar maximaal resultaat 

Het afgelopen jaar is de functie van het kantoor voorgoed gewijzigd. Nu we hebben geproefd aan de rust en het comfort van thuiswerken, willen we niet meer terug naar de kantoortuin. We blijven thuis voor de focus en concentratie en gaan naar kantoor voor vergaderingen, brainstormsessies en vooral het persoonlijke contact.

Hierdoor heeft het kantoor een andere functie gekregen. Het is een ontmoetingsplek met een sociale rol; we willen sfeer, verbinding, contact. Werknemers moeten weer zin krijgen om naar kantoor te komen, een goede reden hebben om hun comfortabele thuiswerkplek af en toe te verlaten. Maar het liefst zonder al te grote en kostbare investeringen te doen. Daarom beginnen we het jaar met 4 tips hoe met minimale aanpassingen een maximaal resultaat kan worden behaald in sfeer en productiviteit.

Tip 1: Het herindelen van de ruimtes

Hybride werken is het nieuwe werken. Waar we voor Corona 80% van onze tijd op kantoor doorbrachten, is dat nu nog maar 40 tot 60%. Er zijn dus minder werkplekken nodig. We willen niet meer terug naar open kantoortuinen, maar ook gesloten cellenkantoren zijn geen optie meer. Met een dichte deur is het immers moeilijk contact maken.

Dat vraagt om het creëren van een balans tussen open en gesloten ruimtes; het nieuwe clubhuiskantoor. Dit begint met het opsplitsen of herindelen van een ruimte in verschillende activiteitenzones; overleg, (video)bellen, ontmoeten en sociaal contact, stilte en geconcentreerd werken. Om vervolgens per activiteitenzone te kijken naar wat deze zone nodig heeft. En ervoor te zorgen dat mensen de zone gaan gebruiken waar die voor is bedoeld.

Voor vergaderingen is een afgesloten ruimte het prettigst, net als voor geconcentreerd werken. Voor ontmoeten is juist een open, huiselijke ruimte fijn. En er moet ook plek zijn voor het ‘gewone’ werk: bureaus om rustig aan te werken. Om dit voor een betaalbare prijs te realiseren, is het verstandig om geen vaste indeling te maken. Maar om een andere goede en betaalbare oplossing te kiezen; zoals het neerzetten van een room-in-room box in een open ruimte. Deze zijn niet vastgemaakt aan het plafond waardoor een bouwkundige aanpassing niet nodig is.

Het zijn modules die kunnen worden neergezet in verschillende maten voor verschillende activiteiten. Ze zijn plug-and-play. Zo hebben ze een elektrapunt en aan de bovenkant een ventilatiesysteem, waardoor het bestaande klimaatsysteem kan worden gehandhaafd. Met een room-in-room box worden aparte ruimtes gecreëerd, zonder een verbouwing te hoeven doen.

Herindelen van de ruimte

Herindelen van de ruimte

Tip 2: De juiste verlichting

Een goede verlichting is belangrijk voor sfeer, concentratie en energie. Maar hoe kan dit voor een vriendelijke prijs worden aangepakt in een bestaand kantoor? Kijk eerst wat voor lichtbronnen er in het pand zijn en welke kelvin (kleurtemperatuur) of lumen (helderheid van de lamp) deze hebben. In de meeste panden zit de kelvin nu rond de 3.000. Hoe hoger de kelvinwaarde des te witter en helderder het licht is.

Werkverlichting moet helderwit zijn. Op donkere dagen hebben we witter licht nodig, zo’n 4.000 kelvin, om actiever te blijven. Terwijl op andere plekken zoals vergaderruimtes of ontmoetingsplekken sfeerverlichting prettig is om het gezellig te maken. Dit wordt gecreëerd met 2.700 tot 3.000 kelvin.

Per activiteitenzone is dus een andere kelvinwaarde nodig. Wij kunnen meedenken over welke verlichting het beste werkt in een zone. Bijvoorbeeld door andere lampen te adviseren, over te stappen op duurzame ledverlichting of misschien nog een stapje verder te gaan. Er zijn simulatiesystemen zoals Human Centric Lighting (HCL), die de hele dag door het licht veranderen naar de geschikte kelvinwaarde. Daardoor blijft men veel actiever, want het houdt rekening met ons biologische ritme.

Met passend advies regelen we de juiste verlichting voor het bedrijf. Lees er meer over in dit blog.

De juiste verlichting in een ruimte

De juiste verlichting in een ruimte

Tip 3: Meer groen

Planten doen enorm veel voor de sfeer in een ruimte, ze zuiveren de lucht en geven extra zuurstof. Bovendien zorgen ze zorgen voor minder stress en verbeteren de akoestiek. Slim om ze in groten getale in te zetten op kantoor. En dat hoeft zeker niet met hier en daar een troosteloze plantenbak met zichtbare hydrokorrels.

Met kleine toepassingen kunnen planten al een enorm verschil maken in sfeer. Denk aan plantenbakken in bijzondere vormen, hangende planten aan het plafond of een hippe, onderhoudsloze plantenwand van mos. Daarnaast kunnen planten worden gebruikt om kale, saaie lockers en kasten op te vrolijken of neergezet worden als roomdividers. Planten tussen verschillende werkplekken zorgen voor ruimte en rust.

Meer groen op kantoor

Meer groen op kantoor

Tip 4: Kleuren en textuur geven een ruimte warmte

Kleur op kantoor bestaat uit meer dan een potje verf van de bouwmarkt. Om goed te kunnen werken is de juiste kleurkeuze van groot belang. Kleur doet iets met emoties en productiviteit, het roept associaties op. Het toevoegen van kleur aan een ruimte kan op verschillende manieren. Natuurlijk door de wanden een andere kleur te geven, maar denk ook eens aan het toevoegen van een andere -akoestische- visual (schilderij, poster, plantenwand). Of kijk eens naar het bestaande meubilair. Stoelen kunnen een andere kleur of stof krijgen, maar ook een ander frontje met een andere textuur op een kast geeft al een hele andere uitstraling. Met behulp van verschillende soorten afwerkingen kunnen ook verschillende zones worden gecreëerd.

Afhankelijk van het soort bedrijf en de soort zone, kan de huisstijl terugkomen in de ruimte. Niet alle kleuren uit de huisstijl, maar wel een palet. In kleur en materiaal, in stoffen en textuur, in afwerking. Laat bijvoorbeeld een bepaalde kleur terugkomen door het gebouw, dit zorgt voor continuïteit en sfeer. Laat het palet aan kleuren vloeiend door elkaar lopen, steeds een tikkeltje anders, maar wel passend. Met de juiste harmonie van kleuren geeft het de ruimte sfeer.

Met deze 4 tips is het veranderen van het kantoor makkelijk en betaalbaar. Zonder een complete verbouwing met bouwtechnische uitdagingen, kan het worden omgetoverd naar een sfeervolle ruimte waar mensen graag willen werken. Eén of meer van deze tips doorvoeren, maar geen idee waar te beginnen? Wij komen graag langs op kantoor voor een vrijblijvend adviesgesprek. Neem contact met ons op, dan kijken we graag mee.

Kleuren en textuur geven een ruimte warmte

Kleuren en textuur geven een ruimte warmte

Benieuwd hoe deze vier tips eruit zien in een visualisatie?
Hieronder een voorbeeld van een cellenkantoor en kantoortuin.

 

 

Bekijk andere blogs